Mindenki megélte már, hogy fürdés után nem folyt le a víz, vagy a mosogatóból kihúzta a dugót és az a zsíros víz az istenért sem akart lefolyni. Kellemetlen jelensége a dugulás, főleg, ha hétvégén ér el és nincs szaki aki kijöjjön. De mit lehet tenni ilyen esetekben?

Mielőtt erre válaszolnánk kezdjük az elején. Mint mindenben a megelőzés egy fontos tényező. Ehhez jó tudni, hogy mitől dugulnak el a lefolyók. Fürdésnél, mosakodásnál testünkről nem csak a kosz távozik, hanem a haj és a testszőr is, amely a lefolyóba kerül és gyűlik, csomósodik. Ezekben a csomókban rengeteg más is megtapad, mint a szappan és tusfürdők habja, ami önmagában is képes dugulást előidézni. Az így összeállt képződmények a lefolyócsövekben zsírosodnak, majd megkövülnek, leszűkítve a víz útját, ami idővel teljesen meg is állítja azt. Tehát, ha már lassabban folyik le a víz, akkor kezdhetünk aggódni, ha ehhez még kellemetlen szag is társul, akkor az már a dugulást sejteti. Ilyenkor nem érdemes megvárni a bajt, hanem tenni ellene.  

Először vegyük le a padlóösszefolyónak a tetejét, távolítsuk el a szűrőt. Ha van kádunk , akkor dugjuk be a dugót és amilyen forró vízzel csak tudjuk engedjük tele. Majd húzzuk ki a dugót, a pumpát pedig helyezzük a lefolyóra, úgy hogy tökéletesen rátapadjon. Kezdjük el a pumpálást. Jobb esetben a felnyitott összefolyóból elkezd majd kiáramlani a szennyeződés, amely a dugulást okozta. Távolítsuk a az összes szennyeződést, húzzunk gumikesztyűt és nyúljunk be. Ha rendszeresen tapasztalunk ilyet, érdemes havonta elvégezni ezt a kis szertartást. A forró víz sok esetben önmagában is megoldhatja a dugulás elhárítását. Szoktak még ecetet és szódabikarbónát is adni a vízhez. Ezzel még jobban segíthetjük a tisztulást.

Amennyiben a konyhai mosogatónkban kezd el lassabban lefolyni a víz, úgy először öntsünk a lefolyóba szódabikarbónát, majd ecetet. Tegyünk fel forrni vizet egy nagy lábosba, majd mikor felforrt öntsük bele a mosogatóba. Ezután hideg vízzel hűtsük le a csöveket. Ha ez nem használt, akkor nagyobb mennyiségben tegyünk bele a fenti szerekből és ismételjük meg a folyamatot. Érdemes odafigyelni, hogy a főzés után a zsírokat, olajokat külön edénybe öntsük bele, a mosogatóban pedig már a kevésbé szennyeződött edényeket mossuk el.

De mi van akkor, ha már egyáltalán nem folyik le a víz? Ilyenkor a mosogató alatt lévő szifont kell szétszednünk. Tegyünk alá egy vödröt, majd óvatosan csavarjuk szét. Nézzük meg, hogy van összerakva, érdemes mobillal lefényképezni, esetleg az alkatrészeket beszámozni, hogy milyen sorrendben jönnek ki a szifonból. Tisztítsuk ki a szifont, távolítsuk el a szennyeződéseket. Ha nem találjuk, akkor dróttal nyúljunk be a csőbe, hátha sikerül kipiszkálni. Visszaszerelés után jöhet a próba, forró vizet öntsünk a mosogatóba. Ha lemegy, akkor győztünk.

Ha a wécébe került idegen tárgy okozott dugulást, azt már kellemetlenebb eltávolítani. Ehhez jó ha van otthon olyan drót vagy spirál, amit hosszabban be tudunk dugni. Már a szupermarketek is árulnak pár ezer forintért ilyen eszközöket. Érdemes vásárolni ilyet, ha látunk. Lehet kétévente egyszer lesz rá szükség, de akkor áldani fogjuk magunkat. (Persze az interneten is megvehetjük, ha ide kattintunk.) Jól készítsük elő a területet, vegyünk könyökig érő gumikesztyűt fel és úgy dugjuk le a spirált, vagy drótot. Addig ügyeskedjünk amíg sikerül a tárgyat arrébb lökni.

Ha zuhanytálcában, vagy kádnál nem megy le a víz. Próbáljunk meg a pumpával vákuumot előidézni, aminek köszönhető megindul lassan a víz lefele. Ha van a fenti  spirálunk, azzal is rá tudunk segíteni. Ez után jöhet a fenti forró vizes megoldás, az ecet és szódabikarbóna, esetleg házi só egyveleggel. Nem érdemes a tévében reklámozott csodaszerekkel próbálkozni. Inkább ugorjunk el boraxszért a patikába és azt kombináljuk a forró vízzel, ha nem segített a házi egyvelegünk.

Minden esetben használjunk gumikesztyűt a kellemetlen munkához, esetleg szájmaszkot a kellemetlen szagok ellen.

Ha a fentieket nem akarjuk elvégezni, vagy nem jártunk sikerrel és még is szakembert hívnánk, akkor a gombra kattintva az ország bármely területén talál ehhez mestert, aki segíteni fog. Oldalunkon vásárolhat olyan eszközöket, amik segítenek a dugulás elhárításban, akár házilag is.

Vélemény, hozzászólás?